Burn out, wat je wel en niet moet doen

Op m’n 26e had ik een burn out. Ik wilde mezelf zo graag bewijzen, zei overal ‘ja’ op, wilde alles zelf doen, want dan wist ik ‘zeker’ dat het goed ging, durfde geen nee te zeggen en al helemaal niet m’n mond open te doen als ik het ergens niet mee eens was. Constant pleasen om de waardering en goedkeuring te willen krijgen. Boven m’n eigen kunnen werken dus. Hoofdpijnen die echt niet meer weggingen, slecht slapen, nergens meer zin in, slecht geheugen etc.

Ik heb een paar maanden thuis gezeten. Even niets meer moeten en alleen aan mezelf hoeven denken. Leuke dingen doen, maar dat vond ik heel lastig. Want eigenlijk zou ik aan het werk moeten zijn, maar ik ging iets voor mezelf doen, als niemand me dan maar tegenkwam… Het gevoel dat als iemand je zag, diegene dan misschien wel zou denken, ‘je kan dus ook gewoon werken, want je ligt niet ziek op bed.’ Altijd maar weer bezig met anderen.

Ik heb rust genomen en na die tijd ben ik weer gaan re-integreren. Ik was misschien wel weer opgeladen, maar ik was nog steeds diezelfde persoon. Die in dezelfde valkuilen zou stappen, die niet voor zichzelf durfde op te komen, die nog steeds bewijsdrang had en waardering zocht.

Hoe ouder en wijzer je wordt, je gaat dingen wel anders bekijken, houd het langer vol, maar vroeg of laat overkomt het je weer. Want aan mezelf had ik niks veranderd. Wel rust genomen, maar met mijn overtuigingen en mijn blokkades had ik niks gedaan. Ik wist toen niet beter.

Met rust alleen komt je er dus niet. Ik niet tenminste. 12 jaar later is het me bijna weer overkomen. Alleen maar in negativiteit verkeren, de dag niet meer door kunnen komen en nergens meer energie van krijgen, dus dat was mijn wake up call dat ik zo niet langer door moest gaan. Nu wist ik wel beter. Hierdoor moest ik wel uit m’n comfortzone stappen. Aan de ene kant beangstigend, maar mijn wil en energie hoe ik het NIET meer wilde was zoveel sterker. Tot hier en niet verder. Ik WIL iets anders, ik wil geen slaaf meer zijn van mezelf, door me te laten leiden wat er van me wordt verwacht, of wat ik denk dat er van me wordt verwacht. Ik wil mijn eigen keuzes maken en daar ben ik zelf verantwoordelijk voor.

Je honger naar verandering moet sterk zijn. Aan jezelf willen werken. Aan je eigenwaarde, goed in je vel komen te zitten, de basis goed hebben. Met alleen rust kom je er niet. Door rust ga je je wel beter voelen, je bent meer ontspannen, je krijgt langzaamaan weer zin om dingen te ondernemen of aan het werk te gaan. Maar als je niet aan jezelf werkt, overkomt het je weer. Zoek het bij jezelf. Waarom is dit mij overkomen, of waarom heb ik dit toegelaten. Zoek het niet buiten jezelf en wijs niet naar anderen. Het gaat om jou.

Kom je er zelf niet uit, weet je niet waar je moet beginnen, heb je een luisterend oor nodig? Zoek dan altijd hulp, een coach, iemand die jou verder brengt en inzicht geeft.

Liefs