Accepteer je gevoel om het los te kunnen laten

Wat doe jij eigenlijk met je gevoel? Ren jij er liever voor weg of weet je niet hoe je ermee om moet gaan?
In de maatschappij leren we ‘heel veel’, maar het omgaan met verdriet, pijn, ongemak, woede….uuuhhh doe maar niet. Opstaan en weer doorgaan. Snel weg uit de realiteit van dat moment. Net zoals we graag iemand direct willen troosten zodat diegene zich snel weer beter voelt. Maar hierdoor is er geen ruimte voor verdriet.

Niet oké

Maar het is NIET oké als we pijn alleen maar willen wegstoppen. We rennen er vaak voor weg, want het mag er niet zijn of stel je voor dat iemand het ziet. We voelen weerstand, maar juist het vechten ertegen versterkt deze gevoelens. Zolang we het blijven wegstoppen, ophopen, opstapelen en zolang we door blijven denderen om niet te voelen zijn er hele belangrijke dingen die aan ons voorbij gaan of waar we geen rekening mee houden. Als je je gevoel wegstopt, kan je namelijk ook geen ultiem geluk, blijheid en vrijheid ervaren. Het één kan niet zonder het ander. Alles is altijd in evenwicht. Dus als je nooit die 1 wil voelen, zal je ook nooit een 10 in je leven ervaren. Daarnaast kan dit geestelijke en lichamelijke klachten met zich meebrengen als de negatieve emoties zich op blijven stapelen.

Je pijn zal blijven terugkomen totdat je het durft te zien en te voelen. Het erkennen van je emoties is je eerste stap! Wees je er eens van bewust de volgende keer hoe jij erop reageert. Vecht je ertegen of ben je de pijn aan het voeden door het er constant over te hebben of vlucht je ervoor weg? Het is niet fout, we weten vaak niet beter omdat het zo is aangeleerd.

Accepteer het

Sta er dus bij stil, accepteer je gevoel, laat het er zijn, neem je tijd, schrijf het van je af en voel je gewoon klote op dat moment Dat is goed!, maar ga er niet aan voorbij. Langzaamaan nemen de rauwe randjes af en er ontstaat (een beetje) ruimte en opluchting. De ervaring is voor iedereen anders, maar ik ervaar de momenten die erna komen als zoveel intenser. De leuke momenten die volgen of het blije gevoel dat volgt omdat je iets positiefs meemaakt, zijn zoveel leuker dan gewoon leuk. Je merkt echt een verschil in je gemoedstoestand. In plaats van je altijd een 5 of een 6 te voelen, wil je ook leren die 8, 9 of DE 10 te voelen. Ook al moet je daarvoor eerst die 1 of 2 van binnen aanraken…
En al voel je weerstand en is het moeilijk, het ruimt wel (een beetje) op.

Liefs